26 Nisan 2015 Pazar

Toscana Gezisi V1 - Pisa Gezi Notları

İtalya vizesini nasıl aldığımızı yazmışım madem, seyahatten hiç bahsetmemek olmaz değil mi? İşte sizler için hazırladığım Toscana gezi notları serisinin ilk yazısı :)

Geçen sene henüz tatil programı yapmamışken THY Wingo'da İstanbul -Pisa uçuşunu 99 Euro'ya bulunca hiç düşünmeden aldık biletleri. 5 Temmuz'da AHL'den olacak uçuş için her zaman olduğu gibi biraz erken gidip free shop'un ve Millenium Lounge'un tadını çıkarttıktan sonra yaklaşık 3 saatlik bir uçuş sonrası Pisa Galileo Galilei havaalanına vardık.  Burası oldukça küçük olmakla birlikte çok kalabalık bir havaalanı. Nitekim biz de kalabalığın kurbanı olarak 1 saate yakın bavullarımızın inmesini beklemek durumunda kaldık. 

Nihayet bavullarımızla kavuşunca havaalanının içinde bilet satan camekanlı gişeden bizi önce merkezdeki tren garına sonra da Mucizeler Meydanı'na götürecek olan belediye otobüsüne bilet aldık. Biz elimizde valizlerle gezmek istemediğimizden önce merkezdeki tren garında otobüsten inip eşyalarımızı emanete bıraktık. Gar havaalanından merkeze doğru giderken sol tarafta kalıyor. İstasyondan çıkıp yeniden otobüse binmek için istasyonu arkanıza alıp meydanda önününüzden kalkan otobüslere değil de yolun karşı tarafından sol tarafa doğru giden Lam Rossa otobüsüne binmek gerekiyor. Aynı bilet 1 saat içinde 2 kez kullanılabiliyor. Bu nedenle ayrı bir bilet almanıza gerek yok. Otobüsle giderken, Mucizeler Meydanı (Piazza Dei Miracoli) sağ tarafta kalacak, aman ineceğiniz durağı kaçırmayın :)




Pisa, 11-12. yüzyıllarda bölgenin en önemli deniz cumhuriyetlerinden biriymiş ama 1500'lerin başında Floransa'nın hakimiyetine girmiş. 1987'den beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Yukarıda gördüğünüz fotoğrafın bulunduğu alana mucizeler meydanı deniliyor. Sırasıyla Katedral, kule, vaftizhane ve Campo Santo inşa edilmiş. 

Dünyaca ünlü eğik Pisa kulesi, 1173 yılında inşa edilmeye başlanmış. 3. katı çıkılırken eğilmeye başlamış. Eğilmenin sebebi temelin zayıf ve ince kil-kumdan oluşan zemine oturmasındanmış. Bölgedeki savaşlar nedeniyle kulenin yapımı yavaşladıkça eğilmesi de artmaya başlamış. 

Kule üst üste bindirilmiş 6 sütun dizisinden oluşuyor. 8 katlı ve 55 metre uzunluğunda. Kulenin 7 farklı çanı var ve her biri farklı bir notayı çalıyormuş. Katedral ve vaftizhaneye çan kulesi olması amacıyla yapılmış olan kule dikey akstan 5,4 metre eğik duruyor. Eğikliğine rağmen yıkılmamasının nedeni hala ağırlık merkezinin içinde kalması. 

Fotoğraflar bence o görüntüyü tam veremiyor, kule benim beklediğimden daha eğik duruyordu. Tepesine çıkmak için sıra bekleme bahanesine sığınmış olsak da ben zaten az sonra düşecekmiş görüntüsündeki bu kuleye sanırım çıkmazdım :)




Bölgede katedral, vaftizhane, çan kulesi 3'lüsü sıklıkla görülmektedir. Cenova ve Venedik'e rakip olarak haşmetli bir şekilde inşa edilmiş. Pisa'nın eğilmesine neden olan yumuşan zemin çökmesi nedeniyle katedral ve vaftizhane de içe doğru çökmekteymiş. 

Pisa Galileo'nun memleketi ve kendisi bu meydandaki vaftizhanede vaftiz edilmiş. Ayrıca Pisa kulesinden aşağıya cisimler atarak yer çekiminin kuvvetini bulduğu da söylenmektedir.

Katedral döneminin büyük ve önemli katedrallerinden biri olmakla birlikte zamanla Siena ve Floransa'daki katedrallerin gölgesinde kalmış. Vaftizhane ise İtalya'nın en büyük vaftizhanesidir. Katedral ve vaftizhanenin vaaz kürsüleri baba-oğul Pisano'lar tarafından yapılmıştır.

Biz kalabalık bir grup olduğumuz ve fazla vakit kaybetmeden Floransa'ya geçmemiz gerektiğinden ne kuleye çıktık ne de vaftizhane ile katedralin içini gezdik. Bunun yerine meydana bakan cafe'lerden birine oturup ünlü italyan cappucinolarımızı yudumlarken bu meydanın güzelliğini seyre daldık. Özellikle Pisa Kule'sini tutuyormuş pozunu vermeye çalışan insanların oluşturduğu komik sahneler oldukça eğlenceli olabiliyor. Biz mi, tabi ki biz de o meşhur pozdan vermeyi ihmal etmedik :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder